fbpx

Leonardo da Vinci

Despre Leonardo da Vinci 

Majoritatea oamenilor îl percep pe Leonardo da Vinci ca fiind unul din cei mai mari pictori din istorie, doar extrem de puțini sunt cei care știu care a fost unul din secretele lui pentru a putea reda atât de realist, cu o precizie fotografică, detaliile tridimensionale ale expresiilor faciale ale corpului omenesc. Perspectograful este instrumentul folosit de maestrul renascentist pentru transformarea imaginilor 3D în imagini 2D, reușind astfel să redea fidel planurile diferite ale peisajelor și pentru a compune fundalul corect din punctul de vedere al perspectivelor. 

Datorită (și) acestui instrument folosit de da Vinci putem admira astăzi faimosul zâmbet al Monalisei, poate cea mai celebră pictură a tuturor timpurilor. În albumul oficial al muzeului Luvru, acolo unde este expusă Mona Lisa, se precizează că “Arta redării vizuale a realității pe baza analizei științifice și-a atins apogeul odată cu lucrările lui Leonardo da Vinci.”

Fresca ”Cina cea de taină” din mănăstirea dominicană Santa Maria della Grazie este cea mai cunoscută imagine religioasă a tuturor timpurilor și cea care încă nu și-a dezvăluit toate secretele, iar ”Omul Vitruvian” este un adevărat simbol al renașterii, o imagine iconică.

Cele câteva lucrări de pictură care au supraviețuit trecerii timpului, desenele și caietele sale de notițe sunt o contribuție de o valoare inestimabilă pentru cultura, arta și știința universală. Faima deosebită de care s-a bucurat în timpul vieții se păstrează până astăzi și se datorează, în mare măsură, extraordinarei dorințe de cunoaștere pe care a avut-o. 

Bilete